Az elnevezés nagyon megtévesztő, hiszen már régóta tudjuk, hogy nem a szú rágja meg a fogainkat, hanem a fogainkat alkotó ásványok cserezavara. Túlsúlyba kerül a kiürülő a beépülővel szemben. A roncsolódás kívülről, a zománcot támadja, majd halad befelé, a fogbél felé. Ez eleinte egy visszafordítható folyamat, ám idő múltával már oly nagy a kár, hogy a fog elvesztését is okozhatja, mindez persze fájdalommal és gyulladással jár. A fogszuvasodás a világ legelterjedtebb betegsége. A lyukas fog szerte a világon gondot okoz. A Föld lakosságának 90 – 95%-át érinti.

Általános felfogás szerint a fogszuvasodásnak négy fontos oka van:

A „hozott” anyag, azaz a fogak és a nyál minősége.
A lepedék, azaz a mikroorganizmusok
A táplálék, ebben az esetben a nagy ellenség a szénhidrát.
A fogmosás gyakorisága, vagyis mennyi ideig tartózkodik a lepedék a fogakon.

A szájüregben sok százféle baktérium van, ezek között akadhat ami progresszívan befolyásolja a fogszuvasodás kialakulását.

Amennyiben vékony barázdákkal rendelkezünk, a táplálék sokkal jobban megtapad benne és sokkal nehezebb eltávolítani. A barázdarepedés sok esetben észrevétlenül marad és alattomos módon a zománc alatt eljut a dentinig.

A száraz száj esetében, ami egyes betegségek kísérő tünete, sokkal gyorsabban kialakulhat fogszuvasodás.

A lepedék, vagy dentális plakk elsősorban baktérium kolónia, fehérjék és szénhidrátok összessége. A savképző baktériumok a felelősek a szuvasodás kialakulásáért. A dentális plakk, vagy lepedék szükséges, de nem elégséges a fogszuvasodás kialakulásához.

A táplálékaink közül a kenyérben, rizsben, burgonyában és természetesen az édességekben fordul elő leggyakrabban a szénhidrát. Ezek az élelmiszerek csökkentik a száj Ph értékét és fogszuvasodást okozhatnak.
Érdekes megjegyezni, hogy a kakaó magas zsírtartalma miatt a kedvenc csokoládénk sokkal kevésbé okoz fogszuvasodást, mint a finomra darált lisztből készült kenyér.
A zsírok megnehezítik a cukrok oldódását és a baktériumok anyagcseréjét is lassítják, ezért egyféle fogszuvasodás gátló szerepük van.

A fogmosás fontosságát és gyakoriságát nem győzik a szakemberek hangsúlyozni. A fogak megfelelő ápolása (megtalálható az oldalunkon) sokszor megelőzi a fogászati beavatkozásokat, fogbetegségeket és minden evvel járó kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

A már kialakult fogszuvasodást a szakma három típusra osztja: zománc caries, dentin caries, valamint cement caries.

Kezelésük Fogászati Rendelőnkben, fájdalommentesen történik.

Kapcsolódó videó

Pin It on Pinterest