A fogszabályozást mindenképpen egy teljeskörű fogászati felmérésnek kell megelőznie. Amennyiben sikeresen visszaállt a fogak és a száj egészsége, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket, következhet maga a szabályozás. Ebben a fázisban lehet eldönteni, hogy kivehető és rögzített legyen a készülék.

A naponta legalább 12 órán át viselendő kivehető fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szoktuk kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor e nélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük. Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott.

A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzó éjjel-nappal kell viselni, és 3-4 hetente a fogorvos által meghúzatni (aktiválni). Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb, elegánsabb készülékek, esztétikailag sokkal kevésbé zavaróak. Más, alig észrevehető megoldás is szóba jöhet, de erről minden esetben a cél és a lehetőségek pontos ismeretében lehet dönteni.

Pin It on Pinterest