Számtalan oka lehet egy mai felnőttnek a fogszabályozás elkezdésére.

  • Lehet, hogy egyszerűen csak harmonikus megjelenést szeretne valaki, mert egy előreálló, torlódott, vagy szétálló fogsor akár 10 évet is öregíthet rajtunk, hiszen a mosolyunk a nap 24 órájában velünk van! Ha eszünk, beszélünk, nevetünk.
  • Lehet egészségügyi oka, mert a torlódott fogak nehezebben tisztíthatóak, romlékonyabbak, könnyebben fogkövesednek és a rossz terhelhetőség korai fogkilazuláshoz vezet.
  • Fogorvosunk ajánlhatja, mert például csak így tud fix fogpótlást készíteni nekünk.
  • Fáradékonyság, gyakori fejfájás, hát és tarkófájás: mindezt okozhatja ha a két fogsor nem megfelelően találkozik, ennek következtében az állkapocsízület, izom-izületi-idegi komplexum működése zavart szenved és hosszú távon maradandó károsodást okoz.
  • Ha állkapcsunk fáj, feszül, kattog.
  • Foghiányunk van, ezért így most egyszerre 2 dolgot is megoldhatunk, mivel a foghiány miatt kialakult hely felhasználásával elsimítható a rendellenesen álló fogazat.

Bár a fogszabályzásnak leginkább az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő folyamatoknak köszönhetőn könnyen fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti.

Más olyan problémák is vannak, amelyek felnőttkorban is eredményesen kezelhetők. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályozás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Pin It on Pinterest