A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

Mi is az a fogkő?

A fogkő felnőtteken gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

Következményei:

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad.

Fogkőeltávolítás menete:

Az eltávolítás szakember feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Pin It on Pinterest