Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához, előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret.

A fogimplantátum előnye: Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni. A fogcsiszolás mindenképpen fog anyagveszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A ma gyakori cirkon koronáknál sokszor a foganyag 40-60 százalékát le kell csiszolni. Ha a hiányzó fogat hídtaggal pótolják, könnyen alászorulhat az ételmaradék, és ha nincs mód szakszerű tisztításra, ez kellemetlen szájszagot okozhat. Aki nem szeretne kivehető pótlást viselni, vagy kényelmetlennek találja a meglévő fogpótlását, ám a meglévő fogai már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését, néhány kiegészítő implantátum segítségével elkerülheti a kivehető protézist.

A fogimplantátum hátránya: nem elegendő csont megléte esetén csontpótlásra lehet szükség, illetve a fogpótlás folyamata a csontosodás miatt hosszabb időt vesz igénybe, kb. 6 hónap.

A híd előnye: gyors, néhány hét alatt elkészíthető a teljes fogpótlás.

A híd Hátránya: szükséges hozzá 2 ép fog lecsiszolása, melyek a híd tartópillérei lesznek, nem megfelelő tisztítás mellett a híd alá könnyen ételmaradékok kerülhetnek, melyek gyulladást okozhatnak.

Pin It on Pinterest