Bölcsességfog műtét

Kérjen visszahívást!


Miért válassza a Király Dentet?

 • 2 rendelő Budapest szívében
 • Korszerű fogászati kezelések
 • Kiemelkedő higiénia
 • Prémium anyagok
 • Környezetbarát fertőtlenítés

Bölcsességfog eltávolításának menete

A bölcsességfog eltávolítása során helyi érzéstelenítésben felszabadítjuk az íny alól a fogat, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet csont eltávolítására is, hogy a fogat el tudjuk érni. Végül a sebet varratokkal zárjuk, melyeket 7 nap múlva távolítunk el.

Gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után

Az első 24 óra

Vérzés – A vérzés a foghúzást követően néhány órán át is eltarthat. Ennek kontrollálására helyezzen tiszta, nedves gézdarabot a fog helyére, és harapjon rá határozottan. Körülbelül 45 percig alkalmazzon állandó nyomást a felületre. Egy nedves teafilter hatékony alternatívája a géznek, ugyanis a benne lévő csersav segíti a gyógyulást és a vérrögök kialakulását, melyek itt a varrasodáshoz hasonló funkciót töltenek be. Ismételje ezt a folyamatot, ha kismértékű vérzést tapasztal, ám erős vérzésnél lépjen kapcsolatba orvosával! Kerülje az öblítést és köpést, a szívó mozdulatokat (pl. szívószál használat vagy dohányzás), és a forró italokat. Arcduzzanat minimalizálására csavarjon jeget egy darab ruhába, és tegye azt 10 percre az arcára, majd 20 percig hagyja szabadon. Szükség szerint ismételje ezt az első 24 órában.

Fájdalomcsillapítás – Használjon fájdalomcsillapítót ha szükségét érzi!

Étkezés – Az étkezést korlátozza folyadékra, amíg az érzéstelenítésből adódó zsibbadás el nem múlik. Néhány napig csak puha ételeket fogyasszon, és kerülje az alkoholt valamint a narkotikus fájdalomcsillapítókat.

Fogmosás – A fogmosás továbbra is fontos, de az első 24 órában kerülje a kihúzott fog közvetlen közelében lévő fogak sikálását. A második napon finoman már ezeket is moshatja.

24 óra után

Arcduzzanat – Az első 24 óra jeges kezelése után most meleg borogatást alkalmazzon úgy, hogy 20 percig az arcán hagyja, majd 20 percre leveszi azt.

Sós vizes öblögetés – Egy pohár meleg vízbe tegyen fél teáskanál sót, és ezzel öblögessen étkezés után és lefekvés előtt. Ne használjon más szájöblítőt, mivel irritációt okozhat.

Varratok – Amennyiben nem felszívódó varratot kapott, azt kb. 1 hét múlva el kell távolítani.

Teljes gyógyulás – A teljes gyógyulás néhány héttől akár néhány hónapig is eltarthat. Rendszerint azonban az első két hét múlva a gyógyulás mértéke akkora, hogy újból kényelmesen használhatja a foghúzás helyén is a száját.

A bölcsességfog eltávolítása a következő esetekben indokolt:

 • ha a bölcsességfog áttörési tendenciájának következtében állandó gyulladás és fájdalom alakul ki a fog körül
 • amennyiben nincs elég hely a bölcsességfog előtöréséhez
 • ha állandó gyulladás és fájdalom áll fenn a fog körül
 • ha a bölcsességfog nyomja az egész fogsort a fogak összetorlódását okozva
 • amennyiben a szomszédos fog gyökerének felszívódását okozza a nyomással
 • ha nem a megfelelő irányba tör elő, ezáltal irritálja az arc nyálkahártyáját
 • bármilyen ismeretlen eredetű arcfájdalom esetén
 • ha tasakképződés alakul ki körülötte, amelynek kezelésénél nem érhető el tartós javulás

Mit kell tudni a bölcsességfogakról?

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak, értékes alkotóelemei a szájnak, ám legtöbbször elhanyagoltak, és az eltávolításuk szükséges.

A bölcsességfogak problémát jelenthetnek, ha nem megfelelő helyzetben nőnek (vízszintesen, ferdén vagy távol a többi őrlőfogtól, esetleg kifelé vagy befelé dőlve). A rosszul nőtt bölcsességfog torlódást vagy egyéb sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben. Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezeket védtelenebbé teszik a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás miatt.

Mindezen kívül a bölcsességfogak a lágy szövetek vagy az állkapocs fogságába is eshetnek úgy, hogy csak részben képesek azt áttörni. A lágy szövetekbe vagy állkapocsba részben vagy teljesen bezárt bölcsességfogat impaktált fognak nevezik. A csak részben áttört bölcsességfog utat enged a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat, emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

EZ A SZOLGÁLTATÁS AZ ALÁBBI RENDELŐKBEN ÉRHETŐ EL

1056 Budapest, Belgrád rkp. 20-21.
Nyitva tartás:
H-P: 8:00-20:00, Sz: 8:00-14:00

Tel: +3617933440+36304334400  

BejelentkezésRendelőnkről

Pin It on Pinterest